top of page

If you see somebody falling down, you pick him up

Al bijna tien jaar ben ik naast communicatie- en contentprofessional ook bestuurder van Stichting Goed Bezig in Groningen. Daar zet ik me samen met Erwin Grose, Mirjam Smitz en Piet Koehorst in voor de mensen die het minder goed getroffen hebben, de mensen zonder LinkedIn zeg maar..... We werken daarin onder meer samen met AtHomeFirst. In hun nieuwsbrief wilden de mensen van deze zorgorganisatie ons graag voorstellen als samenwerkingspartner. Ik schreef een verhaal over veranderen en gelijkblijven. En over ons ‘waarom’: if you see somebody falling down, you pick him up. Je leest het onder de afbeelding.

“If you see somebody falling down, you pick him up"

Veranderen en gelijk blijven: Stichting Goed Bezig in Groningen

De vraag wie wij zijn, is best moeilijk te beantwoorden. In de tien jaar van ons bestaan zijn we constant in beweging geweest. Samen met de deelnemers die bij ons zijn, zoeken we telkens naar de beste manier om hun talenten te ontwikkelen. En vervolgens doen ze vooral veel zelf om dat te realiseren. Muurtje nodig voor een rustiger werkplek? Bouw maar. Schilder maar. Leren lassen? Regel maar, wij kennen wel iemand bij wie je het kunt leren. Altijd is er wel een idee, een wens, waar we mee aan de slag zijn en waardoor ‘we’ weer veranderen.

Human management

Met iedereen die binnenkomt, beginnen we ‘from scratch’. Geen standaardtrajecten, standaardoplossingen, keurslijven. Altijd de vraag: wie ben jij, wat wil jij, waar droom je van? In die aanpak geloven we heilig. Human management noemen we het: er is maar 1 ‘element’ waar je mee werkt en dat is het mens.

Zo gingen we aan de slag met groen, met hout, met catering, met klussen, met auto’s, scooters en fietsen. Steeds op basis van het individu, de talenten die we ‘binnen’ hadden en waar onze deelnemers om vroegen.

Zo ontwikkelden we ook De Leuke School (lifeskills leren zoals kiezen, omgaan met stress en doorzetten, alles gericht op zelfvertrouwen) en Empowerhouse (een totaalaanpak met werken, leren, sporten, gezond eten en life coaching).

Nu

Op dit moment hebben we op drie locaties in de stad Groningen werkbedrijven gericht op fietsdienstverlening. De stalling in het gebouw van DUO en Douane/Belastingdienst is daar een van. We werken onder de namen Bikkels & Bikes en Fietsvriend Fred. Onze deelnemers komen bij ons via onder meer gemeenten, praktijkscholen, re-integratiecoaches, eerder ook UWV en Halt en nu natuurlijk de GON-hoofdaannemers. Deelnemers doen bij ons in een traject werkervaring, sociale en werknemersvaardigheden op of komen bij ons voor dagbesteding, participatiebaan of stage. En soms als noodopvang, om even tot te rust komen en lekker bezig te zijn.

Altijd

Zoveel er veranderde, zoveel bleef er de afgelopen tien jaar gelijk. Onze autonomie bijvoorbeeld, we willen geen structurele subsidies, we willen samen met onze mensen geld verdienen en de broek ophouden. Daar hangt ons (sociaal) ondernemerschap nauw mee samen. Kansen pakken, risico’s durven nemen, meebewegen op de markt…dat is onze kern en dat willen we onze deelnemers als lifeskills meegeven. Onderneem je leven! Het is niet voor niks dat onze werkplaatsen gerund worden door jongens die vanuit een traject bij ons intern zijn doorgestroomd. Ze zijn ervaringsdeskundig en daarmee de besten die je kunt krijgen. Onze teams stellen we (wisselend) op maat samen, steeds gericht op wat er nodig is en wie wat kan en wil.

Een eetbedrijf?

Samenwerken hebben we ook altijd gedaan, met diverse partners, zoals topsportcoaches en een mobiele rijwielservice, én natuurlijk onderling. We zeggen weleens dat we eigenlijk stiekem een eetbedrijf zijn. Want aan de lunchtafel, elke dag om 12 uur, daar gebeurt het, daar worden de moppen verteld en de zorgen, daar leer je de boter doorgeven, daar is de magie. Die fietsen zijn eigenlijk maar bijzaak.

Daardoor voelt het een beetje als familie bij ons. Als je bij ons bent, hoor je er bij. We laten niemand vallen. En als iemand toch valt, we pick him up! Onze enige voorwaarde is dat je wilt. Wie wil, is welkom!

Wie een keer wil komen kijken ook!

(Het kan goed zijn dat er dan alweer iets is veranderd. We gaan binnenkort van start met een kringloopwinkel.)

bottom of page